Кафедра туристичного, готельного та ресторанного бізнесу (Кафедра ТГ та РБ)
Permanent URI for this community
Browse
Browsing Кафедра туристичного, готельного та ресторанного бізнесу (Кафедра ТГ та РБ) by Issue Date
Now showing 1 - 20 of 359
Results Per Page
Sort Options
Item Туристське країнознавство(Видавництво "ЛІПС" ЛТД, 2009) Гурова, Дар’я Дмитрівна; Gurova, Darya D.; Гурова, Дарья Дмитриевна; Фролов, Микола Олександрович; Frolov, Mykola O.; Фролов, Николай Александрович; Біляченко, Володимир Дем’янович; Bilyachenko, Volodymyr Demjanovych; Биляченко, Владимир ДемьяновичUK: Навчальний посібник складено згідно з програмою навчальної дисципліни “Туристське країнознавство”. Посібник складається із двох розділів – теоретичний та реґіональний огляду. У реґіональному розділі подано найпривабливіші для туристів країни з кожного туристського реґіону світу. Відмічена важлива роль туризму в кожній із країн. Висвітлено питання особливостей природних та історико-культурних рекреаційних ресурсів, митні правила, особливості транспорту, національної кухні та інших нюансів туризму в цих країнах. Посібник призначено для студентів географічних і туристських факультетів вищих навчальних закладів, а також тих, хто цікавиться країнознавством та іноземним туризмом. EN: The textbook is compiled in accordance with the curriculum program "Tourism Country Studies". The manual consists of two sections - a theoretical and a regional review. The regional section presents the most attractive tourist destinations in each tourist region of the world. An important role of tourism in each of the countries is noted. Issues of natural and historical and cultural recreational resources, customs rules, peculiarities of transport, national cuisine and other nuances of tourism in these countries are highlighted. The manual is intended for students of geography and tourism departments of higher educational institutions, as well as those interested in country studies and foreign tourism. RU: Учебное пособие составлено в соответствии с программой учебной дисциплины "Туристское страноведение". Пособие состоит из двух разделов - теоретический и региональный осмотра. В региональном разделе представлены наиболее привлекательные для туристов страны с каждого туристского региона мира. Отмечена важная роль туризма в каждой из стран. Освещены вопросы особенностей природных и историко-культурных рекреационных ресурсов, таможенные правила, особенности транспорта, национальной кухни и других нюансов туризма в этих странах. Пособие предназначено для студентов географических и туристских факультетов высших учебных заведений, а также тех, кто интересуется страноведением и иностранным туризмом.Item Проблеми розвитку туризму в Україні: шляхи їх вирішення(Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова, 2010) Гурова, Дар’я Дмитрівна; Гурова, Дарья Дмитриевна; Gurova, Darya D.UK: Висвітлені основні проблеми розвитку туризму в Україні станом на 2010 рік. Запропоновано шляхи подолання існуючих проблем, а саме: зміни у законодавчій базі; створення позитивного іміджу України в світі; подальший розвиток готельної справи; використання досвіду іноземних держав тощо. EN: The main problems of the development of tourism in Ukraine till 2010 are discovered. The ways of solving these problems are proposed. Among them are: changes in the legislation; the creation of positive image of Ukraine in the world; the further development of hotel business; the use of the experience of the foreign countries, etc. RU: Рассмотрены основные проблемы развития туризма в Украине по состоянию на 2010 год. Предложены пути преодоления существующих проблем, а именно: изменения в законодательной базе; создание позитивного имиджа Украины в мире; дальнейшее развитие отельного дела; использование опыта иностранных государств и т.д.Item Особливості вивчення курсу «Історія розвитку світового туризму»(Класичний приватний університет, 2010) Гурова, Дар’я Дмитрівна; Гурова, Дарья Дмитриевна; Gurova, Darya D.UK: В статті досліджені особливості вивчення навчальної дисципліни «Історія розвитку світового туризму». Розглянуті основні теми курсу, проаналізовані завдання для практичної, самостійної роботи студентів, висвітлена джерельна база курсу та проблеми її використання. EN: The peculiarities of the study of discipline «The history of the development of world tourism» are discovered. The main topics of the course are examined, the tasks for the practical and independent work are analysed, literary base of the course and the problems of its use are determined. RU: В статье исследованы особенности изучения учебной дисциплины «История развития мирового туризма». Рассмотрены основные темы курса, проанализированы задания для практической, самостоятельной работы студентов, изучена литературная база курса и проблемы ее использования.Item Методичні рекомендації «Основи музеєзнавства»(Запорізький національний технічний університет, 2010) Бєлікова, Марина Володимирівна; Беликова, Марина Владимировна; Byelikova, Maryna V.UK: У методичних рекомендаціях «Основи музеєзнавства» передбачено вивчення теоретичного музеєзнавства, особливості колекцій провідних музеїв світу (Лувр, Британський музей), також студенти отримують інформацію про відділ культурно-масової роботи музеїв, де можуть працювати після закінчення навчання. EN: The methodical recommendations contain theoretical terminology of Museum Studies, peculiarities of leading museums’ collections (Louvre, British Museum) and information about museum tours’ chairs, where students could work after graduating their studies. RU: В методических рекомендациях «Основы музееведения» предусмотрено изучение теоретичного музееведения, особенности коллекций ведущих музеев мира (Лувр, Британский музей), информацию о культурно-массовом отделе, где студенты получают информацию о культурно-массовом отделе, где могут работать после окончания обучения.Item Рекреаційна географія(Видавництво "ЛІПС" ЛТД, 2010) Кукліна, Тетяна Сергіївна; Kuklina, Tetyana S.; Куклина, Татьяна Сергеевна; Фролов, Микола Олександрович; Frolov, Mykola O.; Фролов, Николай Александрович; Журавльова, Світлана Миколаївна; Zhuravlova, Svitlana M.; Журавлева, Светлана Николаевна; Сердюк, Ольга Миколаївна; Serduk, Olga M.; Сердюк, Ольга Николаевна; Гурова, Дар’я Дмитрівна; Gurova, Darya D.; Гурова, Дарья ДмитриевнаUK: Навчальний посібник складено згідно з програмою навчальної дисципліни “Туристське країнознавство”. Посібник складається із двох розділів – теоретичний та реґіональний огляду. У реґіональному розділі подано найпривабливіші для туристів країни з кожного туристського реґіону світу. Відмічена важлива роль туризму в кожній із країн. Висвітлено питання особливостей природних та історико-культурних рекреаційних ресурсів, митні правила, особливості транспорту, національної кухні та інших нюансів туризму в цих країнах. Посібник призначено для студентів географічних і туристських факультетів вищих навчальних закладів, а також тих, хто цікавиться країнознавством та іноземним туризмом. EN: The textbook is compiled in accordance with the curriculum program "Tourism Country Studies". The manual consists of two sections - a theoretical and a regional review. The regional section presents the most attractive tourist destinations in each tourist region of the world. An important role of tourism in each of the countries is noted. Issues of natural and historical and cultural recreational resources, customs rules, peculiarities of transport, national cuisine and other nuances of tourism in these countries are highlighted. The manual is intended for students of geography and tourism departments of higher educational institutions, as well as those interested in country studies and foreign tourism. RU: Учебное пособие составлено в соответствии с программой учебной дисциплины "Туристское страноведение". Пособие состоит из двух разделов - теоретический и региональный осмотра. В региональном разделе представлены наиболее привлекательные для туристов страны с каждого туристского региона мира. Отмечена важная роль туризма в каждой из стран. Освещены вопросы особенностей природных и историко-культурных рекреационных ресурсов, таможенные правила, особенности транспорта, национальной кухни и других нюансов туризма в этих странах. Пособие предназначено для студентов географических и туристских факультетов высших учебных заведений, а также тех, кто интересуется страноведением и иностранным туризмом.Item Менонітські поселення: історія формування та розвитку ностальгійного туризму в Україні(Запорізький національний університет, 2011) Бєлікова, Марина Володимирівна; Беликова, Марина Владимировна; Byelikova, Maryna V.; Зацепіна, Наталя Олександрівна; Зацепина, Наталья Александровна; Zatsepina, Natalya О.UK: Стаття присвячена аналізу формування та розвитку ностальгійного туризму менонітів в Україні. Акцентується увага на характеристиці річного круїзу менонітів «Подорож пілігримів» 1995–2010 рр. Наголошується на необхідності відновлення круїзів Україною в контексті підготовки до Євро 2012. EN: The article analyzes the formation and development of the Mennonites’ nostalgic tourism in Ukraine. The attention is drawn to characterization of the Mennonite Heritage Cruise: A Pilgrim Journey 1995–2010. The authors stresses the idea that it’s important to resume Mennonite cruises in the context of Ukraines preporaitions for Euro 2012. RU: Статья посвящена анализу формирования и развития ностальгического туризма меннонитов в Украине. Акцентируется внимание на характеристике речного круиза «Путешествие пилигримов» 1995–2010 гг. Отмечатся необходимость возобновления круизов Украиной в контексте подготовки к Евро-2012.Item Методичні рекомендації з дисципліни «Діловодство в туризмі»(Запорізький національний технічний університет, 2011) Бєлікова, Марина Володимирівна; Беликова, Марина Владимировна; Byelikova, Maryna V.UK: У методичних рекомендаціях «Діловодство в туризмі» передбачено вивчення нормативної бази діяльності та діловодства в туризмі на сучасному етапі; документи для реєстрації підприємницької діяльності в туристичній галузі; установчі документи туристичних агентств; вхідну і вихідну документацію туристичних агентств; кадрову документацію туристичних агентств; пакет документів для туриста. EN: The methodological recommendations “Recordkeeping in tourism” provides study of the normative base of activities and recordkeeping in tourism nowadays; documents for registration of entrepreneurial activities in the field of tourism; constituent documents of travel agencies; incoming and outgoing documentation of travel agencies; human resources documentation of travel agencies; documentation package for tourists. RU: В методических рекомендациях «Деловодство в туризме» рассмотрена нормативная база деятельности и делопроизводства в туризме на современном этапе; документы для регистрации предпринимательской деятельности в сфере туризма; учредительные документы туристических агентств; входящая и исходящая документация туристических агентств; кадровая документация туристических агентств; пакет документов для туриста.Item Сучасний стан та перспективи розвитку сільського туризму в АР Крим(Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова, 2011) Гурова, Дар’я Дмитрівна; Гурова, Дарья Дмитриевна; Gurova, Darya D.UK: Розглянутий сучасний стан розвитку сільського туризму в АР Крим, наведені дані анкетування туристів та власників агроосель з метою вивчення привабливості внутрішніх районів АР Крим для сільського туризму. Дано рекомендації щодо успішного функціонування сільського туризму в АР Крим. EN: The contemporary situation of the development of rural tourism in the AR Crimea is determined. The facts of the questionnaire of the tourists and owners of rural buildings are shown. The recommendations for the successful functioning of the rural tourism in the AR Crimea are given. RU: Рассмотрено современное состояние развития сельского туризма в АР Крым, приведены данные анкетирования туристов и хозяев агродомов. Даны рекомендации для успешного функционирования сельского туризма в АР Крым.Item Професійна підготовка майбутніх фахівців з готельно-курортної справи в умовах ступеневої освіти: теорія та методика(Класичний приватний університет, 2011) Віндюк, Андрій Валерійович; Vindyuk, Andrei V.; Виндюк, Андрей ВалериевичUK: У монографії розкрито теоретичні та методологічні передумови дослідження професійної підготовки майбутніх фахівців з готельно-курортної справи в умовах ступеневої освіти, проаналізовано теорію і практику їх підготовки, охарактеризовано зарубіжний досвід з цього питання, обґрунтовано концептуальні підходи до професійної підготовки майбутніх фахівців з готельно-курортної справи в умовах ступеневої освіти та запропоновано педагогічне забезпечення цього процесу. Призначено для викладачів, студентів, аспірантів і докторантів, які досліджують проблему професійної підготовки майбутніх фахівців з готельно-курортної справи в умовах ступеневої освіти EN: In a monograph theoretical and methodological pre-conditions of research of professional preparation of future specialists are exposed on hotel-resort businesses in the conditions of sedate education, a theory and practice of their preparation is analysed, foreign experience is described through this question, grounded conceptual going near professional preparation of future specialists on hotel-resort businesses in the conditions of sedate education and the pedagogical providing of this process is offered. Intended for teachers, students, graduate students which investigate the problem of professional preparation of future specialists on hotel-resort businesses in the conditions of sedate education. RU: В монографии раскрыты теоретические и методологические предпосылки исследования профессиональной подготовки будущих специалистов гостинично-курортного дела в условиях уровнего образования, проанализирована теория и практика их подготовки, охарактеризован зарубежный опыт по этому вопросу, обоснованно концептуальные подходы к профессиональной подготовке будущих специалистов гостинично-курортного дела в условиях уровневого образования и предложено педагогическое обеспечение этого процесса. Предназначено для преподавателей, студентов, аспирантов и докторантов, которые исследуют проблему профессиональной подготовки будущих специалистов гостинично-курортного дела в условиях уровневого образования.Item Технологія ресторанної справи(ТОВ РВА Просвіта, 2011) Кукліна, Тетяна Сергіївна; Kuklina, Tetyana S.; Куклина, Татьяна Сергеевна; Ткач, Вікторія Олександрівна; Tkach, Victoria O.; Ткач, Виктория Александровна; Камушков, Олександр Сергійович; Kamushkov, Oleksandr S.; Камушков, Александр Сергеевич; Сердюк, Ольга Миколаївна; Serduk, Olga M.; Сердюк, Ольга НиколаевнаUK: У навчальному посібнику викладено класичні теми курсу «Технологія ресторанної справи», розглянуто питання становлення та розвитку ресторанної справи; класифікація та типізація підприємств харчування; загальні прийоми обробки сировини в харчових цехах; види і стилі меню, а також загальні особливості автоматизації систем ресторанних господарств. Посібник призначено для студентів, які вивчають курс «Технологія ресторанної справи», а також викладачів ВНЗ та практичних робітників галузі ресторанного господарства. EN: The textbook outlines the classical themes of the course "Technology of restaurant business", the issues of establishment and development of restaurant business are considered; Classification and typification of food companies; General methods of processing raw materials in food shops; Types and styles of the menu, as well as general features of automation systems of restaurants. The manual is intended for students studying the course "Technology restaurant business", as well as teachers of universities and practical workers in the restaurant industry. RU: В учебном пособии изложены классические темы курса «Технология ресторанного дела», рассмотрены вопросы становления и развития ресторанного дела; классификация и типизация предприятий питания; общие приемы обработки сырья в пищевых цехах; виды и стили меню, а также общие особенности автоматизации систем ресторанных хозяйств. Пособие предназначено для студентов, изучающих курс «Технология ресторанного дела», а также преподавателей вузов и практических работников отрасли ресторанного хозяйства.Item Поняття «моніторинг» при вивченні курсу «Моніторинг туристського ринку»(Класичний приватний університет, 2011) Гурова, Дар’я Дмитрівна; Гурова, Дарья Дмитриевна; Gurova, Darya D.UK: В статті досліджені особливості поняття «моніторинг» при вивченні навчальної дисципліни «Моніторинг туристського ринку». Розглянуті основні сфери застосування моніторингу, розкриті особливості моніторингу в туризмі, показані вміння, які набувають студенти під час вивчення курсу; проаналізовані завдання для практичної, самостійної роботи студентів, вивчена джерельна база курсу. EN: The peculiarities of the concept «monitoring» during the study of discipline «Monitoring of the tourism market» are discovered. The main spheres of the use of monitoring are examined, the peculiarities of the monitoring in tourism are given, the skills which students acquire during studying this course are shown, the tasks for the practical and independent work are analysed, literary base of the course are determined.. RU: В статье исследованы особенности понятия «мониторинг» при изучении учебной дисциплины «Мониторинг туристского рынка». Рассмотрены основные сферы употребления мониторинга, раскрыты особенности мониторинга в туризме, показаны умения, какие приобретают студенты во время изучения курса, проанализированы задания для практической, самостоятельной работы студентов, изучена литературная база курса.Item Оцінювання економічної ефективності туризму: науково-практичний аспект(Інститут економіки промисловості НАН України, 2012) Перекрест, Тетяна Вячеславівна; Перекрест, Татьяна Вячеславовна; Perekrest, Tetyana V.UK: У статті визначено вплив розвитку туристичного бізнесу на економічний розвиток держави та регіонів. Досліджено методику оцінювання економічної ефективності туризму. Розглянуто систему економічних показників розвитку туризму, основні показники оцінки туристської діяльності країни (регіону), економічної ефективності діяльності туристичних підприємств та галузі. Проведено оцінку економічної ефективності туризму на прикладі області. EN: In the article influence of development of tourist business is certain on economic development of the state and regions. Investigational methodology of evaluation of economic efficiency of tourism. It is considered system of economic indicators of development of tourism, basic indexes of estimation of tourist activity of country (to the region), economic efficiency of activity of tourist enterprises and industry. The estimation of economic efficiency of tourism is conducted on the example of area. RU: В статье определено влияние развития туристического бизнеса на экономическое развитие государства и регионов. Исследована методика оценки экономической эффективносты туризма. Рассмотрена система экономических показателей развития туризма, основые показатели оценки туристической деятельности страны (региона), экономической эффективности деятельности туристических предприятий и туристической отрасли. Проведена оценка экономической эффективности туризма на примере области.Item Сучасний стан та перспективи розвитку туризму в Японії(Запорізький національний університет, 2012) Гурова, Дар’я Дмитрівна; Гурова, Дарья Дмитриевна; Gurova, Darya D.UK: В статті проаналізовані сучасний стан та перспективи розвитку туризму в Японії, розкриті особливості внутрішнього та міжнародного туризму країни, показані заходи, які здійснює уряд Японії для збільшення кількості в’їзних туристів та підвищення привабливості країни після аварії на атомній станції. EN: In the article the modern state and prospects of development of tourism in Japan are analyzed, the features of internal and international tourism of country are exposed, measures that is accomplished by the government of Japan for the increase of amount of entrance tourists and increase of attractiveness of country after an accident at the nuclear power station are shown. RU: В статье проанализированы современное состояние и перспективы развития туризма в Японии, раскрыты особенности внутреннего и международного туризма страны, показаны мероприятия, которые совершает правительство Японии для увеличения количества въездных туристов и повышения привлекательности страны после аварии на атомной станции.Item Стратегічний аналіз діяльності підприємств туристської сфери(Житомирський державний університет імені Івана Франка, 2013) Гурова, Дар’я Дмитрівна; Гурова, Дарья Дмитриевна; Gurova, Darya D.UK: В статті проведений стратегічний аналіз діяльності підприємств туристської сфери м. Запоріжжя, для аналізу конкуренції в галузі було запропоновано використання показника концентрації туристських фірм на ринку, шляхом сегментації та визначенням ключових факторів успіху була досліджена кон’юнктура туристського ринку регіону. EN: The strategic analysis of business tourism industry of Zaporozhye region was done, to analyze competition in the industry were invited to use the indicator concentration tourist companies market, through segmentation and identification of key success factors was investigated tourist market conditions in the region. RU: В статье проведен стратегический анализ деятельности предприятий туристской отрасли г.Запорожье, для анализа конкуренции в отрасли было предложено использование показателя концентрации туристических фирм на рынке, путем сегментации и определения ключевых факторов успеха была исследована конъюнктура туристского рынка региона.Item Музейний менеджмент в Україні та світі: проблеми та перспективи(Житомирський державний університет імені Івана Франка, 2013) Бєлікова, Марина Володимирівна; Беликова, Марина Владимировна; Byelikova, Maryna V.; Гресь-Євреінова, Світлана Володимирівна; Гресь-Евреинова, Светлана Владимировна; Hres-Yevreinova, Svitlana V.UK: В статті аналізується сучасний стан музейного менеджменту в Україні та світі з метою перейняття новітньої практики управління музеями. За допомогою одного з методів стратегічного аналізу виявлено сильні та слабкі сторони Запорізького обласного краєзнавчого музею, на які керівництво музею може впливати, зазначені зовнішні загрози та можливості даного музейного закладу. EN: The article examines the current state in Ukraine and the world with a view to the adoption of the latest museum managemant practices. Using one of the methods of the strategic analysis the strengths and weak nesses of the Zaporizhzhya oblast local history museum is identified that administration can influence, external thre at sand opportunities of this museum is specified. RU: В статье анализируется современное состояние музейного менеджмента в Украине и мире с целью принятия новейшей практики управления музеями. С помощью одного из методов стратегического анализа выявлены сильные и слабые стороны Запорожского областного краеведческого музея, на которые руководство может влиять, указаны внешние угрозы и возможности данного музейного учреждения.Item Сучасний стан професійної підготовки фахівців з готельно-ресторанної справи у країнах Західної Європи(Бердянський державний педагогічний університет, 2013) Віндюк, Андрій Валерійович; Виндюк, Андрей Валериевич; Vindyuk, Andrei V.UK: У статті розглядається сучасний стан професійної підготовки фахівців з готельно-ресторанної справи у країнах Західної Європи, подано їх характеристику. Проаналізовано деякі аспекти організації підготовки спеціалістів в вищих навчальних закладах Європи. EN: In the article is examined and given the description about modern state of professional preparation of specialists on hotel-restaurant businesses in the countries of Western Europe. Some aspects of organization of preparation of specialists in higher educational establishments of Europe are analysed. RU: В статье рассматривается современное состояние профессиональной подготовки специалистов гостинично-ресторанного дела в странах Западной Европы, дана её характеристика. Проанализированы некоторые аспекты организации подготовки специалистов в высших учебных заведениях Европы.Item Інноваційні технології в сучасній екскурсійній справі(Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова, 2013) Гурова, Дар’я Дмитрівна; Гурова, Дарья Дмитриевна; Gurova, Darya D.UK: Розглянуті інноваційні технології в сучасній екскурсійній справі, а саме − використання мультимедійних засобів відображення інформації в сучасних музеях, наведені приклади застосування таких засобів в музеях світу. EN: The innovative technology in modern sightseeing case − namely, the use of multimedia information display in modern museums are examined, examples of the use of such tools in museums around the world are shown. RU: Рассмотрены инновационные технологии в современном экскурсионном деле, а именно − использование мультимедийных средств отображения информации в современных музеях, приведены примеры применения таких средств в музеях мира.Item Система управління пансіонатом «Запоріжсталь»(Житомирський державний університет імені Івана Франка, 2014) Кукліна, Тетяна Сергіївна; Kuklina, Tetyana S.; Куклина, Татьяна Сергеевна; Гурова, Дар’я Дмитрівна; Gurova, Darya D.; Гурова, Дарья ДмитриевнаUK: В статті аналізуються питання управління пансіонатом. Проаналізовано функції організації та процес її реалізації. Визначені умови нормування й оплати праці персоналу пансіонату. Запропоновано модель створення майстер-плану. EN: The article analyzes the issues of management of the boarding house. Analyzed the functions of the organization and the process of its implementation. The conditions for the regulation and remuneration of the staff of the boarding house. The proposed model for the creation of the master plan. RU: В статье анализируются вопросы управления пансионатом. Проанализированы функции организации и процесс ее реализации. Определены условия нормирования и оплаты труда персонала пансионата. Предложена модель создания мастер-плана.Item Можливості та розвиток сучасного туризму: світовий та національний досвід(Видавництво ЛІПС ЛТД, 2014) Зайцева, Валентина Миколаївна; Zaytseva, Valentina M.; Зайцева, Валентина НиколаевнаUK: У монографії розглянуто пріоритетні напрями розвитку туристичного бізнесу в Україні, аналізуються тенденції розвитку готельного та ресторанного бізнесу в сучасних умовах та зазначаються фінансово-економічні аспекти розвитку сучасного туризму. Матеріали монографії розраховано на керівників і фахівців сфери управління туристичного та готельно-ресторанного бізнесу, викладачів, наукових працівників, аспірантів, студентів вищих навчальних закладів.EN: The monograph examines the priority directions of the development of tourism business in Ukraine, analyzes the tendencies of hotel and restaurant business development in modern conditions, and points out the financial and economic aspects of the development of modern tourism. Materials of the monograph are designed for managers and specialists in the field of tourism and hotel and restaurant business, teachers, researchers, graduate students, students of higher educational institutions.RU: В монографии рассмотрены приоритетные направления развития туристического бизнеса в Украине, анализируются тенденции развития гостиничного и ресторанного бизнеса в современных условиях и указываются финансово-экономические аспекты развития современного туризма. Материалы монографии рассчитан на руководителей и специалистов сферы управления туристического и гостинично-ресторанного бизнеса, преподавателей, научных работников, аспирантов, студентов высших учебных заведений.Item Якість послуг музеїв техніки м. Запоріжжя(Миколаївський національний університет імені В.О. Сухомлинського, 2014) Бєлікова, Марина Володимирівна; Беликова, Марина Владимировна; Byelikova, Maryna V.; Гресь-Євреінова, Світлана Володимирівна; Гресь-Евреинова, Светлана Владимировна; Hres-Yevreinova, Svitlana V.UK: Стаття присвячена аналізу якості послуг музеїв техніки м. Запоріжжя. Вирішальне значення в наданні послуг займає здатність працівників музеїв своєю бездоганою працею домагатися задоволеності відвідувачів наданим обслуговуванням. Постійне підвищення якості – це довгостроковий внесок у забезпечення вірності клієнтури шляхом задоволення її потреб. Робиться висновок, що управління якістю послуг є чинником збільшення відвідуваності музеїв. EN: Thе article is dedicated to analyze the quality of services of technology museums of the city of Zaporozhye. The decisive significance in doing service is ability of museum staff to satisfactory the visitors. Constantly increase of the quality of service is a long-term contribution to the cause of guarantee of the loyalty of clentele. It is concluded that the management of service quality is a factor of increasing the attendance of museums. RU: Статья посвящена анализу качества услуг музеев техники города Запорожье. Решающее значение в оказании услуг занимает способность работников музеев своим безупречным трудом добиваться удовлетворения посетителей предоставленным обслуживанием. Постоянное повышение качества – это долгосрочный вклад в обеспечение верности клиентуры путем удовлетворения ее потребностей. Делается вывод, что управление качеством услуг является фактором увеличения посещаемости музеев.