Ленерт, Світлана ОлександрівнаLenert, Svitlana O.Дубініна, Антоніна АнатоліївнаDubinina, Antonina A.Зайцева, Валентина МиколаївнаZaytseva, Valentina M.Кукліна, Тетяна СергіївнаKuklina, Tat'yana S.Прусс, Вікторія ЛеонідівнаPruss, Viktoria L.2025-09-162025-09-162025https://eir.zp.edu.ua/handle/123456789/22778Оптимізація параметрів реакції ферментативного гідролізу γ-оризанолу: Монографія / Ленерт С.О., Дубініна А.А., Зайцева В.М., Кукліна Т.С., Прусс В.Л. – Запоріжжя : НУ «Запорізька політехніка», 2025. – 180 с.UK: В монографії розглянуто гідролітичну активність щодо γ-орізанолу ліпази Candida rugosa типу VII та ферментного препарату Pentopan BG 500. На модельних системах досліджено та визначено закономірності впливу на ферментативне розщеплення γ-орізанола параметрів проведення реакції. Розроблено режим проведення гідролізу γ орізанолу. За допомогою математичного моделювання розроблено математичні моделі ферментативного гідролізу γ-оризанолу, які дають можливість керувати процесом та забезпечити гарантований вихід продуктів конверсії. Науково обгруновано технології виробництва бездріжжового хліба з використанням продуктів переробки гречки та проса та ферментативного препарату Pentopan BG500. EN: The monograph examines the hydrolytic activity of Candida rugosa lipase type VII and the enzyme preparation Pentopan BG 500 with respect to γ-oryzanol. On model systems, the patterns of the influence of reaction parameters on the enzymatic hydrolysis of γ-oryzanol were studied and determined. A procedure for carrying out the hydrolysis of γ-oryzanol has been developed. Using mathematical modeling, mathematical models of the enzymatic hydrolysis of γ-oryzanol were created, which make it possible to control the process and ensure a guaranteed yield of conversion products. The technologies for producing yeast-free bread using buckwheat and millet processing products, together with the enzymatic preparation Pentopan BG 500, have been scientifically substantiated.ukγ-oryzanolenzymatic hydrolysisCandida rugosa lipaseγ-орізанолферментативний гідролізліпаза Candida rugosaОптимізація параметрів реакції ферментативного гідролізу γ-оризанолуOptimization of the parameters of the enzymatic hydrolysis of γ-oryzanolBook